Zord időben mindig jól jön egy kis édesség. Ebben a hagyományos szilvás kalácsban kevés a cukor, de sok az egészséges hozzávaló – a tojás, a tej, a liszt és a szilva. Ne habozzon és kezdjen hozzá a sütéshez!
Hozzávalók
- ⅓ tojás
- 30 ml tej
- 7 g teavaj
- 10 g cukor
- 18 g liszt
- 50 g szilva
Elkészítés
A szilvákat megmossuk, félbe vágjuk és kimagozzuk. Serpenyőbe öntjük a tejet, hozzáadjuk a vajat és mérsékelt tűzön addig melegítjük, amíg a vaj elolvad a tejben. Amíg hűl a tej, addig egy tálban elkeverjük a cukrot a tojással, hozzáadjuk a lisztet és jól elkeverjük. A masszát jénai tálba öntjük, tetejére gyümölcsöt rakunk és leöntjük a tejjel. A jénai tálból a masszát az ételpárolóba helyezzük, felöntjük a hármas szintig vízzel és megfőzzük. A főtt kalácsot hagyjuk kihűlni és langyosan tálaljuk.