A babák a legtermészetesebb táplálék, az anyatej mellett, fokozatosan új ízeket is kóstolgatnak. Elgondolkodott néha azon, valyon a más országokban élő kisbabák milyen bébiételeket fogyasztanak? Mi van a tányérukon a borsó püré vagy reszelt répa helyett? Lessünk bele a tányérukba!
A bébiétrendet a szülők általában rutinosan ugyan azokból az ételekből állítják össze. Mit szólna ahhoz, ha a hagyományos ételeket külföldi hozzávalóval fűszerezné meg - merítsen ihletet a nagyvilágban felszolgált bébiételek közül.
Kínában a hal és a rizs vezet
Kínában a gyerekek már kiskoruktól ismerik a hal ízét. Szüleik ezt a fehérjében gazdag finomságot párán készítik a Congee rizskásával együtt, ami igen kedvelt köretnek számít, mivel különböző módon készíthető és ízesíthető. A Congee rizskását leggyakrabban hal, bambuszrügy vagy tofu mellé tálálják. Kína északi vidékein, ahol a körülmények nem kedveznek a rizs termeléséhez, kölessel helyettesítik.
A svéd gyerekek a hagyományos kolbászt majszolják
A spanyol konyha hagyományos étele a paella, a kóreaié a miyeokguk és a svéd konyhában a falukorvé a főszerep. Ez a tradicionális étel a bolognai kolbászhoz hasonlóan készül. Az étel alapja marha- vagy sertéshús, amit burgonyakeményítővel kevernek és sóval, borssal valamint hagymával ízesítenek. A falukorvot fogyasztás előtt meg kell főzni. Leggyakrabban krumplipürével, sajtos tésztával vagy zöldbabbal tálálják. Magas zsírtartalma miatt a svéd falukorv rendszeres fogyasztása gyerekeknek nem igazán ajánlott.
A japánok kedvence a tintahal
Kissé bizarnak tűnhet, de Japánban a tintahalat minden generáció szívesen fogyasztja. Ebből a tengeri finomságból a japánok golyókat formálnak, amiket aztán két féle módon készítenek - takoyaki és akashiyaki. A takoyaki tintahalhoz tojásra, az akashiyaki tintahalhoz lisztre van szükségünk. A tintahal labdácskák állítólag nagyon ízletesek és a könnyű ételek közé sorolandók. Ideálisak egyfalatnak, a gyerekek akár kézzel is eszegethetik.
A kóreai gyerekek a tengeri algát eszik
A miyeokguk avagy algaleves vasban, jódban és rostanyagban gazdag. Nem csak a gyerekeknek, de szülés után a kismamáknak is ajánlott. A nori alga remek omega-3-zsírsav, kalcium és B12-vitamin forrás. Ma már szinte minden boltban megtalálható és alkalomadtán tízórainak vagy uzsonnának fogyasztható. Ha lehet egy élelmiszer fogyasztása szórakoztató, akkor a nori algájé az. A gyerekek számára nem csak a színe, de ropogós textúrája is érdekességnek számít, mivel szájba véve egyből megpuhul.
Spanyolországban paella van a kicsik tányérán
A spanyolok nemzeti ételét, a paellát elsősorban sáfránnyal ízésítik, de természetesen más finom és egészséges ízekkel is fűszerezik. A paella összetevői az éppen aktuális évszaktól is függenek. Leggyakrabban húst, tenger gyümölcseit, rizst és zöldséget tartalmaz. A paella népszerűségéhez egyszerű készítése is hozzájárul. Tulajdonképpen összedobhatja bármiből, amit hűtőszekrénye éppen kínál. A paella valamennyi hozzávalóját keverje össze egy lapos serpenyőben, főzze meg és kész is a spanyol ételspecialitás!
Indiában a mungóbabra szavaznak
A mungóbab a többi hüvelyeshez hasonlóan fehérjében és rostban gazdag. Általában babcsíra formájában különböző salátákhoz illik leginkább. A mungóbab jellegzetes ízét minden ételben érezni fogja. Előnye, hogy a nálunk ismert hüvelyesekkel szemben sokkal gyorsabban megfő. Indiában a mungóbabból, kókusztejből és gyömbérből készült kása a legkedveltebb bébiételek közé tartozik.
Mexikóban a speciális fűszerkeverék a menő
Minden mexikói étel fontos fűszerkeveréke az achiote és ez alól a bébiételek sem jelentenek kivételt. Az achiote hozzávalói az annatto, oregánó, fokhagyma, fahéj, szerecsendió és ecet. Az achiote érdekes utóízt kölcsönöz az ételeknek – ideális a sült csirke készítéséhez vagy hozzáadható a rizs főzővizéhez. Az achiote gyulladásellenes hatású és antioxidánsokban gazdag. Ez a kissé elfelejtett fűszerkeverék egyedi ízét a gyerekek is megkedvelik.
Mit szól a világ bébiételeihez? Tesz egy próbát az új ízekkel vagy hű marad az hazai hagyományokhoz?